Lotto – Suomalaisten suosikkirahapeli

Lotto on suomalaisten suosikkirahapeli, ja sen pelaaminen käy helposti. Pelaajan tulee vain arvata seitsemän numeroa väliltä 1-39, ja mitä enemmän hän saa oikein, sitä enemmän pelaaja myös voittaa. Arvonta suoritetaan kerran viikossa aina perjantaisin, ja tulokset näkee joko suorassa tv-lähetyksessä, netistä tai ne voi myös tilata sähköpostiin. Loton päävoiton saa täysosumalla, eli seitsemällä oikealla numerolla, ja se on yleensä noin 1,5 miljoonaa euroa. Potti kuitenkin kasvaa joka kierrokselta, jos sitä ei kukaan voita.

Lottoon voi osallistua asiamiespisteessä, netissä tai puhelimen välityksellä. Monet pelaajat valitsevat pikapelin, sillä se on helpoin ja nopein tapa osallistua lottoon. Tällöin kone arpoo pelaajalle täysin sattumanvaraisesti numerot. Ryhmälotto taas tarkoittaa loton tekemistä porukalla, jolloin jokainen osallistuu samaan lottoon tasavertaisesti. Kestopeli ja –ikipeli taas tarkoittaa sitä, että pelaaja osallistuu lottoon joka viikko automaattisesti joko määrätyn ajan verran tai niin kauan, kuin rahaa pelitilillä on tarpeeksi uuteen lottoriviin. Kestotilauksen voi lopettaa milloin tahansa.
Yksi lottorivi maksaa 1 euron verran, mutta pelaaja voi myös osallistua tuplaukseen maksamalla 25 senttiä lisää riviä kohden. Jos tuplausnumero osuu voittoriviin, kaikki tuplausta pelanneet saavat voittonsa kaksinkertaisena, jopa päävoitonkin.

Suosituimmat lottonumerot

Jos päävoiton voittajia on useampia samalla kierroksella, he jakavat potin keskenään. Tämä johtaa siihen, että liian yleisiä ja ilmeisiä lottorivejä kannattaa välttää, jos ei halua jakaa mahdollista voittopottia jopa satojen muiden pelaajien kanssa. Esimerkiksi suomalaisten suosikkiriviä 3, 9, 15, 21, 27, 33 ja 39 sekä numeroita 1-7 pelaa joka viikko niin monet pelaajat, että jos nämä joskus voittoriville osuvat, on voittajia niin paljon, ettei kenestäkään tule erityisen rikasta. Myös viiden kertotaulua ja kaikenlaisia symmetrisiä kuvioita kannattaa välttää. Joskus voi käydä niinkin, että pelaaja uskoo valitsevansa numerot ihan satunnaisesti, mutta valitseekin ne kaikki mukavasti eri riviltä ja silmää mielyttävän symmetrisesti. Tätä tulee välttää, sillä tällaisia valintoja tekee hyvin monet pelaajat. Sama juttu on myös viime kierroksen voittonumeroilla, sillä myös niitä veikataan ihan liian monen pelaajan toimesta. Kerran on lottohistoriassa näin käynytkin (ei tosin Suomessa), ja silloin voittajia oli niin paljon, että moljoonapotista jäi jokaiselle voittajalle käteen vain muutama tuhat euroa.

Vanhoja tuloksiakaan ei oikein voi käyttää loton ennakointiin, vaikka useat pelaajat uskovatkin voivansa päätellä tulevia voittonumeroita tuloksia tarkastelemalla. Jokaisella numerolla on ihan samanlaiset mahdollisuudet tulla valituksi joka kierroksella, eikä sillä siis ole mitään väliä, onko tiettyä numeroa tullut pitkään aikaan vai ei. Vaikka se tuntuukin hassulta, numeroilla 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7 on ihan yhtä suuri todennäköisyys tulla arvotuiksi yhdellä kertaa, kuin millä tahansa muillakin numeroilla.